Obrabiarki CNC
Obrabiarki CNC i Frezowanie cnc

Architektura i nowoczesne budownictwo – Apartament Valentin / ECDM

Posted in Uncategorized  by admin
September 11th, 2018

Francuscy architekci Emmanuel Combarel Dominique Marrec przesłali nam transformację tego małego mieszkania, z jasną strategią: dekompartmentuj to miejsce tak, aby zmieścić się w otwartym planie i uniknąć zapotrzebowania na dodatkowy pokój, wyobrażając sobie w środku objętości zawieszony biały sześcian, który generuje komiczne i niepokojące sytuacje.
+ 23 To dawne studio artysty charakteryzujące się różnicą wysokości, która dzieli objętość od prostej do fałszywej podwójnej wysokości (3,70 m pod sufitem w głównym pomieszczeniu) zostało pierwotnie oznaczone przez niezręczną antresolę, pod którą nie można było wstać i musieli przejść, aby przejść przez małe drzwi prowadzące do ścianki działowej znajdującej się pomiędzy 2 tomami.
Pierwszy krok to uwolnienie planu od wszystkich wystąpień.
Chodzi o to, aby pracować w mieszkaniu o powierzchni 50 mkw, w którym różnorodność orientacji, bryły umożliwiają niezwykłe, niezwykłe sytuacje życiowe.
Ograniczenie zapotrzebowania klienta na wyposażenie niezależnej sypialni zostało przekształcone w zaletę poprzez umieszczenie tego pokoju pośredniego w pozycji centralnej, leżąc na dwóch poziomach podłogi, oderwanej od podłogi.
Sypialnia staje się wysepką w samym sercu mieszkania, wokół której można skręcić, eksperymentując z różnymi nastrojami: w górę / w dół, poniżej / powyżej, na / pod i odkrywając niewłaściwe zastosowania.
Sypialnia, uznana za archetyp prywatności, intymności, staje się obiektem ciekawości, przekraczając jego symboliczną wartość, wyglądającą jak anomalia.
Otwarty i widoczny od wejścia, oznacza ogromne, zamieszkałe meble.
Stojąc przed jadalnią, może być używany jako bumrest .
lub ławka.
Zawieszony w samym środku mieszkania, pozostawiając nietkniętą podłogę i cyrkulacje wokół, dzieli przestrzeń, odwracając percepcję atmosfery w mieszkaniu, czyniąc to, co zwykle nie jest: salonem.
Gdziekolwiek stoisz poniżej lub powyżej, obcina ono postrzeganie ciał okupujących, z których tylko widzi się nogi, które siedzą, krzyżują się lub chodzą w tym miejscu.
Zawieszony bos jest wykonany z metalowej konstrukcji (przekrój 40 x 40 mm) pokrytej drewnianymi panelami.
Sześcian .
podobnie jak podłoga, ściany i sufit zostały pomalowane białą żywicą poliuretanową.
zdjęcie kredytowe: Gaston Bergeret
[patrz też: wiata garażowa przyścienna, współczynniki przenikania ciepła, podział skał ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: podział skał wiata garażowa przyścienna współczynniki przenikania ciepła